Озеро Свiтязь
Озеро Світязь
Озеро Світязь
 

Озеро Світязь продають "на органи"...

Автор: Siroga від 27-10-2013, переглянули: 5 117

 

 
Кожен хто був на озері Світязь, купаючись помічав на дні маленькі зелені кульки, можливо ви їх з цікавістю роздивлялись, стискали в руці, і викидали назад у воду, оці кульки - це природні фільтри, латинські назви Cladophora aegagropila, Aegagropila sauteri, Cladophora sauteri, ростуть вони дуже повільно, 5-10 міліметрів в рік, в природі можуть досягати величини до 20 см в діаметрі.
 
Саме цю рослинку можна сміливо назвати "легенями" озера Світязь, без яких озеро, як і людина - просто помре. 

 
При освітленні кладофори денним світлом, вона активно виробляє кисень, і саме завдяки кулькам кисню вдень припіднімається до поверхні і таким чином "подорожують" по водоймі. Вночі фотосинтез припиняється, і рослинка знову опускається на дно.
 
 
І якщо ви думаєте що чиста вода в оз.Світязь завдяки підводним джерелам - то ви помиляєтесь. Джерела лише допомагають воді не застоюватися на одному місці, циркулювати, а зелені кульки Кладофори беруть саму безпосередню і головну участь в очищенні води. Без них найглибше озеро в Україні через кілька років перетвориться на найглибше болото... :(

В зв'язку зі змінами клімату в останні роки ХХІ століття популяція кладофор у світі стрімко почала зменшуватись, в Україні її можна зустріти лише на кількох озерах, одне з яких Світязь. В європі її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, навіть цілих озер.  

Але задля грошей люди йдуть на все що завгодно, в даному випадку - знищують природу. Деякі кмітливі "бізнесмени" створили навіть окремі сайти по продажу цих рослинок, скуповують за безцінь, а продають європейцям втроє-вчетверо дорожче.
Для прикладу, сайт cladophora.biz, власником якого є Оксана Власюк, продає кладофору поштучно, ціна залежить від розміру кульки: 2-3см - 0.24$, 3-5см - 0,36$, 9-12 см - 2$ за штучку, подібних сайтів є вже декілька.


В європі, вони користуються популярністю, приблизні розцінки можна побачити на сайті http://allegro.pl/listing/listing.php?string=cladophora, для прикладу кулька розміром 3см вартує 3,45грн, великі 7-10 см - 25грн. І що далі в європу то ціна з ростає.


Не рубай гілку, на якій сам сидиш...
Майже кожен житель с.Світязь влітку займається зеленим туризмом - здають кімнати для відпочиваючих, проводять екскурсії ітд. Але як відомо, грошей забагато не буває, і кожен хапається за будь-яку додаткову можливість підзаробити, хто браконьєрством займається, хто ліс краде, а хто почав масово збирати кладофорії і продавати їх за безцінь...

В місцевих жителів київські підприємці скуповують кладофорії по ціні 400-500 грн за мішок. В мішку може бути до 1500 кульок кладофор. Прибуток від подібного "бізнесу" підрахуйте самі. І на відділенні Нової Пошти в смт.Шацьк частенько можна побачити 3-5 мішків з цим "добром", які приняті і готові до відправки. 
І як вже не тяжко здогадатись, "кришується" це все на вищому рівні, а саме через керівництво Шацького Національного Природного Парку, які, якщо закривають на таке очі, значить і мають свою долю в цьому.

Адже згідно букви Закону, відповідно до постанови Кабінету міністрів, від 24 липня 2013 р. № 541, про "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд", за знищення, вивезення чи заподіяння шкоди водним рослинам, потрібно заплатити штраф у розмірі 55 грн, за 1 рослину(Див. додаток 6, постанови на сайті верховної ради ). 

От якби працівники парку переймалися захстом природи, то б не закривали очі на подібний бізнес, наклали б штраф на порушників, і державі прибуток принесли б, і природу зберегли.


Дана стаття написана з метою звернути увагу громадськості до проблеми втручання в природні процеси, і з метою зберегти природню красу і чистоту оз.Світязь. 

Категорія: Новини

Шановний відвідувач, ви увійшли на сайт як незареєстрована особа.
Ми рекомендуємо вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.
<
  • Публикацій: 0
  • Коментарів: 0
  • ICQ: {icq}
26 листопада 2013 11:11

Сергій

Цитата
  • Група: Гості
  • Реєстрація: --
  • Статус:
 
А http://cladophora-market.com/ - переїхали?


Додавання коментаря

  • Ім'я:*
    E-Mail:
    Коментар: