Озеро Свiтязь
Озеро Світязь
Озеро Світязь
 

Засолювання і збереження риби

Автор: Siroga від 12-02-2010, переглянули: 3 029

Сухий спосіб
Найпростіше солити сухим способом, тобто натирати сіллю (найкраще дрібного помолу). Рибу вагою до 0,5 кг (тараня, в’язь, чехоня, окунь) можна солити невительбушеною, а в більшої нутрощі видаляються.
 
Перед посолом рибу миють. Потім викачують у солі. Сіль засипають також у жабра і всередину через розріз. Великий судак і короп (більше 1,5—2 кг) розрізаються зі спини, інша ж велика риба — з черевцяти, з підрізанням зсередини хребтової кістки до шкірки, але не прорізаючи її саму.
Приготовану таким чином рибу укладають рядами спиною вниз у бочечку або щільно збитий ящик, пересипаючи ряди сіллю. Чим ближче до верхніх рядів, тим більше солі.
На кожні 10 кг риби потребується 1,5—2 кг солі. Тривалість посолу в охолодженому приміщенні (наприклад, у погребі з льодом) ляща, білизни, щуки — до 12, коропа і судака — до 15. діб. У звичайних умовах досить 5—7 діб.
Засолена в такий спосіб риба зберігається довго.

ТУЗЛУЧНИЙ СПОСІБ
Для такого засолу потрібна водонепроникна тара, яка щільно закривається.
Вительбушену і добре промиту велику рибу (зябра і кров’янистий прошарок вздовж хребта видаляються) підвішують на 20—ЗО хвилин на вішала або просто на кущі. Коли риба обсохне як слід, її пластують вздовж хребта і, не розрізаючи шкірки на спині (у в’язів і лящів), присолюють і укладають спиною вниз. Зверху варто положити дощечки або важкий камінь. Через добу з’явиться ропа-тузлук. Тому такий спосіб називають тузлучним. Він потребує: влітку — приблизно 120 г солі на 1 кг риби, восени — 70 г.
Повна просолка риби відбувається протягом З—4 днів. У добре закритій тарі риба може зберігатися багато місяців.

У всіх випадках слід накривати рибу брезентом або плащем, оберігаючи від води і мух.


«ТАРАНЬКА» З БІЛОЇ РИБИ

Біла кістлява риба часом іде на юшку, часом її смажать. Але не завжди використаєш весь улов, тим паче коли рибалка у відпустці і ловить не один день. Та й юшка з плітки, плоскирки, підляща посередня, ліпше варити її з окуня, судака, невеликої щучки тощо.
  
Білу кістляву рибу найкраще в ялити. «Таранька» з неї не поступається смаком астраханській воблі. Для цього рибу промивають у чистій воді і нечищеною, невиТельбушеноЮ викладають щільним рядом на засипане шаром крупної солі дно якоїсь посудини — відра, тазика, бочечки. Зверху теж засипають шар солі. Так робиться кілька разів, поки не буде засолено всю рибу. Зверху кладеться дощечка, а на неї вантаж 5 — 10 кг.
Солити треба в міру, як кажуть, за смаком. На кілограм риби близько 100 г солі. Тривалість засолу також впливає на смакові якості. Для дрібної риби (плітка, плоскирка) досить 12 годин, для середньої (плітка, в’язь, підуст) — двох діб.
  
Якщо все-таки риба виявиться чомусь пересоленою, її слід вимочити у прісній воді. Час вимочування — на смак засолювача, але не більше 3—4 годин.
Після просолювання рибу промивають у прісній воді, через очі нанизують на шнур і вішають на горищі, в коридорі квартири чи на кухні біля кватирки. Через 5—6 днів буде у вас «таранька» власного приготування.
 
Дрібну рибу можна солити і в’ялити безпосередньо біля річки. В такому разі її кидають у міцну ропу (яйце в ній не тоне), відро з якою вкопують у холодний намул чи пісок. Через 8—10 годин засолу рибу промивають у річці і вивішують у тіні під деревом, закривши марлею від мух.
Якщо нема відра або ящика, засолити рибу можна просто в землі чи в піску. Для цього викопану в яру ямку вистилають листям лопуха, солять, прикривають листям зверху і присипають піском. Чим прохолодніше місце, тим краще.

Категорія: Рибалка

Шановний відвідувач, ви увійшли на сайт як незареєстрована особа.
Ми рекомендуємо вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.